Klimatilpasningsplanerne har givet udfordringer i kommunerne, og mange sad og ventede på Naturstyrelsens vejledning, der var længe undervejs. Charlotte Scheel, planlægger i Halsnæs Kommune, tog konsekvensen og gik ind i KLIKOVANDs arbejdsgruppe for kompetenceløft. Hér måtte det være muligt at hente viden og erfaringer fra andre kommuner i samme situation.

Hun blev ikke skuffet: ”Det har været fantastisk med det faglige fællesskab på tværs af kommuner og forsyninger. Vi har haft højere til loftet i et udviklingsrum, og det har været meget sundt for os. Nogle kommuner var længere end os, og deres erfaringer og viden kunne jeg tage med hjem til Halsnæs og formidle videre i min egen organisation.”

Godt samarbejde med andre netværk

Samtidigt udnyttede Charlotte, at hun også er med i MILSAM-samarbejdets gruppe for kommuneplanlægning: ”Vi slog os simpelthen sammen, så vi nåede ud til flere i kommunerne. Det betød at vores arrangementer blev godt besøgt, og det var tydeligt, at folk fik noget med hjem.”

”Det kan være svært at få KLIKOVANDs informationer og budskaber helt ud i organisationerne, så det er en rigtig god idé, at nå flere af vores målgrupper gennem andre netværk, så vi sikrer en større spredning. Der er jo ingen tvivl om, at behovet for KLIKOVAND er der.”

Personligt udbytte

Personligt fik Charlotte også meget ud af arbejdet: ”Jeg havde kontakten til Naturstyrelsen og kom tæt på Rejseholdet, der var med på vores arrangementer. Alt i alt betød det en faglig udvikling for mig, som jeg sætter stor pris på.”

Samarbejde i centrum

KLIKOVAND2 er på trapperne, og Charlotte hilser fortsættelsen velkommen. ”Vi har stadig brug for kompetenceløft, for nu skal vi prioritere og implementere, og det kan helt sikkert skabe en del udfordringer for mange af os,” forudser Charlotte.
”Ét af mine bud på fremtidige fokusområder i KLIKOVAND2 er samarbejdet mellem forsyninger og kommuner. Det kommer helt sikkert til at være i centrum, og det er KLIKOVANDs force at have netop det netværk, der kan løfte den udfordring. Der er så mange andre netværk og arrangementer, men de kan ikke helt det samme på det punkt.”

Nye typer arrangementer

”Mit råd til næste fase er, at vi genovervejer formen på vores arrangementer. Vi har haft held med at begynde en workshop med fire eksterne, der er med i starten og kan besvare de spørgsmål, folk sidder med i kommuner og forsyninger. Altså en kort runde, hvor deltagerne kan udvælge en ressourceperson, de kan få nogle gode svar fra.”